• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Hoe vervoer je kinderen veilig in een bakfiets?

Kinderen in een bakfiets

Wat is een bakfiets?

Een bakfiets is een fiets met een bak voorop. Een bakfiets kan twee of drie wielen hebben. De bak voorop wordt vaak gebruikt voor het vervoer van kinderen, boodschappen en andere bagage.

Bakfiets Cab Paris

Welke bakfiets is het meest geschikt voor het vervoeren van kinderen?

Zoals hierboven vermeld zijn er ten eerste bakfietsen met twee en met drie wielen verkrijgbaar. Driewielers hebben twee wielen voor. Als kinderen het voor het zeggen zouden hebben, zouden zij het liefst in een tweewieler vervoerd worden. Tweewielers buigen soepeler mee op ongelijke grond en in bochten, waardoor zij minder door elkaar worden geschud. Een voordeel van een driewieler is juist dat er over het algemeen een grotere bak op zit en er dus meer kinderen vervoerd kunnen worden.

Voor de kinderen die in de bakfiets vervoerd worden, is het erg prettig wanneer er een demper tussen de bak en het frame van de fiets zit. Deze demper zorgt er namelijk voor dat kinderen hobbels en oneffenheden in het wegdek minder voelen.

Per leeftijd verschilt het wat de meest comfortabele manier van vervoeren is. Wilt u bijvoorbeeld baby’s vervoeren, dan is het belangrijk dat een maxicosy vastgezet kan worden. Zijn uw kinderen juist iets groter, dan is het prettig als zij op een bankje kunnen zitten.

Het is handig als de bak voorzien is van opstapplaatjes. Deze zorgen ervoor dat grotere kinderen zelf kunnen in- en uitstappen.

Voor uzelf is het goed om te weten of de bak aan het stuur of aan het frame vast zit. Zit de bak vast aan het stuur, dan zal het sturen zwaarder gaan omdat er meer gewicht aan het stuur vast zit. Wel zijn er ouders die toch een voorkeur hebben voor de bak aan het stuur, omdat dit wel makkelijker instuurt.

Bakfiets met kinderen

Het veilig vervoeren van kinderen in een bakfiets

Volgens de Duitse automobielclub ADAC is de bakfiets de meest veilige manier van kinderen vervoeren, nog voor een karretje achter de fiets of een fietszitje op de fiets. De tests die zijn uitgevoerd lieten zien dat kinderen bij crashes de minste schade oplopen bij een bakfiets. Daarnaast komt het gemak van de bakfiets: deze staat altijd rijklaar klaar. U hoeft niet te monteren of vast te koppelen.

De juiste manier om kinderen veilig in een bakfiets te vervoeren

Hoe kinderen het beste in een bakfiets vervoerd kunnen worden is afhankelijk van de leeftijd.

  • Baby’s tot ongeveer 9 maanden kunnen in een bakfiets in de Maxi Cosi vervoerd worden. De Maxi Cosi wordt op een bankje in de bakfiets of op de vloer van de bakfiets vastgezet. De Maxi Cosi wordt door middel van een speciale gordel goed vast gezet, zodat deze geen kant meer op kan. Net als in de auto adviseren wij u om kinderen in de bakfiets ook met de rug naar voren te vervoeren. Pluspunt van het vervoeren van uw baby in een Maxi Cosi is ook dat u op de plaats van bestemming direct een vervoersmiddel voor uw baby bij zich heeft.
    Bakfiets met Maxi Cosi
  • Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 2,5 jaar geldt dat zij in een fietszitje in de bakfiets vervoerd kunnen worden. Belangrijk is wel dat uw kind al kan zitten. Bij de één is dit al voor 9 maanden, bij de ander duurt dit wat langer. Het fietszitje vinden wij noodzakelijk omdat uw kind dan wel kan zitten, maar nog niet stabiel genoeg is om zichzelf op een bankje omhoog te houden terwijl de bak beweegt. Het fietszitje kunt u door middel van schroeven op het bankje plaatsen, zodat deze goed vast zit. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de gordels van het fietszitje om te doen.
  • Kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar die stabiel genoeg kunnen zitten, kunt u zelfstandig op een bankje plaatsen. Wel is het belangrijk dat u uw kind door middel van een gordel die standaard bij de bakfiets zit vast te zetten. Mocht u het idee dat uw kind nog extra ondersteuning nodig heeft, maar dat een fietszitje te veel ondersteuning biedt, dan kunt u een klein kussentje plaatsen.

Neem de bovenstaande leeftijd niet als lijdraad, maar kijk naar het kunnen van uw kind.

Let naast bovenstaande lijdraad altijd op uw eigen intuïtie. Heeft u het gevoel dat het vervoer niet veilig is? Ga dan niet op pad en zoek naar een oplossing waar u zich wel prettig bij voelt.