• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Waar moet je op letten voor de aankoop van de juiste kinderfiets?

Hoe kies ik de juiste kinderfiets uit?

Is de fiets van uw zoon of dochter te klein geworden? Kinderen kunnen erg snel groeien en hebben regelmatig een nieuwe fiets nodig. In verband met de veiligheid, de houding en het zelfvertrouwen van een kind is het belangrijk dat het op de juiste fiets rijdt.
Maar waar let u nu eigenlijk op bij het kopen van een kinderfiets? Er zijn tegenwoordig zo veel opties en mogelijkheden, dat wij u graag een handje op weg helpen. We zullen onderstaande onderwerpen behandelen:

  • Wat is de juiste maat?
  • Waar let ik op wat betreft de veiligheid?
  • Waar kies ik op qua design?

 

Welke maat kinderfiets heb ik nodig?

Ten eerste is het van groot belang dat de juiste maat fiets wordt aangeschaft. Immers, het is belangrijk dat uw kind goed met zijn of haar voeten bij de grond kan zodat uw kind niet omvalt en voldoende zelfvertrouwen kan opbouwen. Bij het kiezen van een juiste fietsmaat kijken veel mensen naar de leeftijd van het kind. Helaas is dit geen goede methode om de juiste maat te bepalen. Vooral tijdens de pubertijd hebben leeftijdsgenoten vaak heel andere lengtes.

Bij FietsenExpert.nl adviseren we daarom altijd om naar de kledingmaat van het kind te kijken. In onderstaande tabel kunt u zien wat ons advies is bij een bepaalde kledingmaat. Is uw zoon of dochter bijvoorbeeld net 5 jaar geworden en heeft ze kledingmaat 110? Kies voor een wielmaat van 16 inch.

 
 
Tabel fietsmaat kinderen

Een kinderfiets op de groei kopen: wel of niet doen?

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind voor langere tijd op dezelfde fiets kan blijven fietsen. Ze kopen de fiets dan ‘op de groei’. Dit is iets wat wij afraden. Bij een kinderfiets is het cruciaal dan een kind met zijn of haar voeten bij de grond kan. Zodra een kind niet met de voeten bij de grond kan op de fiets kan het erg gevaarlijk en slecht voor het zelfvertrouwen zijn. Het kind kan dan sneller vallen en minder makkelijk remmen en op- en afstappen. Zit uw kind tussen 2 kledingmaten in? Kies dan dus altijd voor de kleinste kledingmaat. Maar wat nou als uw zoon of dochter snel groeit waardoor de fiets wat te klein wordt? Verstel gewoon het stuur en zadel! Alle kinderfietsen van FietsenExpert.nl hebben een verstelbaar stuur en zadel.
 

Veiligheid

Het tweede punt waar u natuurlijk naar kijkt, is de veiligheid. Met betrekking tot de veiligheid zijn er meerdere aspecten waar u naar kunt kijken.
Zo is het, zeker bij kleinere kinderen, aan te raden om een fiets te nemen waarbij de draaiende onderdelen, zoals de ketting, worden afgeschermd. Kies dus voor een fiets met een gesloten kettingkast.
Natuurlijk is ook de zichtbaarheid erg belangrijk. Extra zichtbaarheid kan gerealiseerd worden door een fiets met een opvallende kleur te kiezen, maar ook door een fiets te kiezen waar een vlaggetje op gemonteerd kan worden.
Ook belangrijk met betrekking tot de veiligheid is het remmen. Hierin zijn ook meerdere opties te onderscheiden. Zo zijn er fietsen met enkel terugtraprem, met enkel handremmen of met zowel handrem als terugtraprem. Goed is het om te kijken naar de motoriek van uw kind; redt hij of zij het om met een handrem te remmen, of is het trappen en remmen met de benen genoeg? Het soort remmen hangt overigens vaak samen met het model fiets dat u kiest. Zo heeft een omafiets traditioneel een terugtraprem, terwijl veel fietsen met versnellingen ten minste één handrem hebben.
 
Een ander aspect als het aankomt op veiligheid is het dragen van een fietshelm. In Nederland zijn fietshelmpjes niet verplicht en zie je ze niet veel in het straatbeeld. In andere landen (zoals bijvoorbeeld Duitsland) zijn fietshelmen heel gewoon. Hoe dan ook, het dragen van een helm is veilig en gelukkig zijn die van FietsenExpert.nl ook heel hip!

 

Het design

Bij het kiezen van de fiets speelt na de maat en de veiligheid het design natuurlijk een grote rol. Ook kinderen hebben vaak een duidelijke mening als het gaat over het uiterlijk van de fiets die er moet komen. Daarom adviseren wij altijd om samen te kijken naar de fiets als deze geen cadeau is. Is de fiets wel een cadeau en wilt u niet dat uw kind van tevoren weet dat hij of zij een fiets krijgt? Dan is de lievelingskleur natuurlijk altijd goed. Daarnaast kunt u even voor de verjaardag terloops eens kijken hoe uw kind reageert op verschillende modellen fietsen.