• Laagste prijs garantie
 • Gratis thuisbezorgd
 • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Top 10 beste omafietsen: voordelen en nadelen

Omafiets: een echte klassieker of in een modern jasje

In dit blog zullen we eerst ingaan op de kenmerken van een omafiets: wat maakt dat een fiets onder de categorie omafiets valt? Vervolgens zullen wij je informeren over onze top 10 best verkochte omafietsen.

De omafiets is een echte klassieker. Praat je over een omafiets, dan weet iedereen wel wat voor fiets je bedoelt. 

Kenmerken van een omafiets

De omafiets wordt gekenmerkt door het frame met gemakkelijke instap. Het model is altijd voorzien van een gestrekte framebuis met daarboven een gebogen framebuis. In sommige gevallen worden deze buizen met elkaar verbonden voor een klein framebuisje. Verder is de rechtopzittende houding die men heeft op een omafiets zeer kenmerkend. De omafiets heeft meestal ondoorzichtige jasbeschermers en een lakdoek als kettingkast. Ook is de omafiets meestal voorzien van een terugtraprem.

De klassieke omafiets

De klassieke omafiets is zwart van kleur, heeft geen versnellingen en weinig accessoires. De fiets blinkt uit in eenvoud, wat ook direct inhoudt dat er bijvoorbeeld weinig kapot kan aan dit model. De klassieke omafiets heeft een klapstandaard die over de bagagedrager omhoog geklapt wordt en heeft een zwart zadel en zwarte handvatten.

De moderne omafiets

Hoewel de klassieke omafiets nog altijd erg populair is, is er door de jaren heen de vraag ontstaan naar een uitgebreidere, comfortabelere en opvallendere versie van deze dames- en herenfiets. Dit heeft geresulteerd in omafietsen met versnellingen, extra's als een handrem, zijstandaarden zodat de fiets stabieler staat en bijvoorbeeld de toevoeging van een voorrek. Het voordeel is dat bijvoorbeeld bagage gemakkelijker mee wordt genomen, het fietsen lichter wordt wanneer er bij tegenwind geschakeld kan worden en dat de fietser iets kan uitstralen met bijvoorbeeld de kleur en het printje van de fiets.

Voor alle leeftijden

Niet alleen is de omafiets geschikt voor volwassenen. De trend is dat omafietsen ook voor jongens en meisjes gemaakt wordt. In leuke kleuren, met een simpel design waar zo weinig mogelijk aan kapot kan gaan. Deze combinatie maakt een omafiets zeer geschikt als kinderfiets. Ben je er nog niet helemaal uit welke maat fiets u nodig heeft? Dat kun je gemakkelijk vinden via onze framemaat tabellen!

 

De voor- en nadelen van een klassieke of moderne omafiets

Hieronder hebben wij de voor- en nadelen van een klassieke omafiets opgesomt.

De voordelen van een klassieke omafiets:

 • Het klassieke design is tijdloos en zal nooit uit de mode raken;
 • De zwarte kleur is rustig en past bij iederen;
 • De fiets heeft een rechte zithouding, wat zorgt voor een groot fietscomfort;
 • De fiets is vrij sober uitgerust, waardoor er weinig kapot kan gaan.

De nadelen van een klassieke omafiets:

 • De kleur van de fiets is niet te kiezen; opvallen met je fiets lukt niet;
 • Door het ontbreken van versnellingen kan bijvoorbeeld tegen de wind in fietsen zwaar zijn;
 •  Veel bagage meenemen is lastig omdat de fiets enkel een bagagedrager heeft.

Ook hebben wij hieronder de voor- en nadelen van een moderne omafiets opgesomt.

De voordelen van een moderne omafiets:

 • Het design van deze versie is ook tijdloos en zal niet uit de mode raken;
 • Zelf je kleur en eventueel print bepalen;
 • Lichter fietsen dankzij versnellingen;
 • Je bagage gemakkelijker meenemen door het optionele voorrek.

De nadelen van een moderne omafiets:

 • De fiets is uitgebreider en er zou meer kapot aan kunnen gaan;
 • Door de uitgebreide keuze aan kleuren en opties kan het lastig zijn een keuze te maken welke fiets je neemt;
 •  De fiets heeft een minder klassieke uitstraling door de extra opties.

 

Top 10 best verkochte omafietsen bij FietsenExpert.NL

 

 1. Onze 28 inch zwarte omafiets, een echte klassieker, staat met kop en schouders bovenaan. Dit model is onverwoestbaar, tijdloos en wordt geleverd met onder andere een veilig ringslot, bagagedrager met snelbinders, klapstandaard, LED verlichting voor en achter, een bel, een comfortabel zadel en prettige handvatten. Staat de fiets in elkaar, dan rij je zo weg op deze topper.
  Omafiets 28 inch zwart
 2. Op nummer twee staat de 28 inch zalmkleurige omafiets. Deze omafiets heeft een bijzondere, matallic roze/zalm kleur. Door zijn kleur met het bruine zadel en de bruine handvatten valt deze fiets op. Daarnaast wordt ook deze omafiets compleet geleverd, zodat niets een prettige fietstoch meer in de weg staat.
 3. Op de derde plaats vinden we de Daily Dutch Basic Plus wit 26 inch. Deze aantrekkelijke fiets is het ultieme voorbeeld van een moderne omafiets. De fiets is namelijk voorzien van 3 versnellingen, wat het fietsgemak vergroot. Ook is de fiets voorzien van een handrem én terugtraprem. Dankzij het handige, meegeleverde voorrek kunnen tassen gemakkelijk meegenomen worden. Deze moderne omafiets, met zijstandaard, wordt dan ook vaak door scholieren gebruikt. De fiets wordt geleverd met verlichting, ringslot en bel en heeft een framehoogte van 46 centimeter.
 4.  De Daily Dutch meisjesfiets groen 26 inch is onze topper op nummer 4. Deze fiets heeft dan wel geen versnellingen, een handrem en voordrager horen wel bij dit eigentijdse model. De groene kleur zorgt voor een opvallend uiterlijk, terwijl de fiets beschikt over een hand- en terugtraprem, voorrek, voor- en achterverlichting en ringslot. Het leuke aan deze fiets is dat niet alleen het frame, maar ook de velgen in het groen zijn uitgevoerd. Alles bij elkaar is dit een heel leuke fiets, die zowel door jongens als meisjes wordt gebruikt. Het is dan ook niet voor niets dat deze fiets op nummer 4 staat van onze top 10 meest verkochte omafietsen.
 5. De omafiets meisjesfiets roze 18 inch is een zeer aantrekkelijk model dat op nummer 5 staat van onze top 10 meest verkochte omafietsen. Dit komt onder meer door de mooie, opvallende roze kleur van het frame in combinatie met de zachtroze handvatten, het zachtroze zadel en de bloemetjes in meerdere tinten roze op de kettingkast en jasbeschermer. Dit schattige model is geschikt voor meisjes met kledingmaat 116 en wordt compleet geleverd zoals op de foto afgebeeld. 
 6. Op nummer 6 staat een meisjesfiets die het leren fietsen leuk maakt! De omafiets roze 16 inch is ook al zo'n onweerstaanbaar model. Bijna elk meisje houdt wel van de roze kleur. De bruine banden zorgen voor een mooi contrast. Waar de fiets met zijwieltjes geleverd wordt, kunnen deze later vervangen worden door een standaard. De tekeningen op de kettingkast en het frame zorgen voor een leuk, speels geheel.
 7.  Op nummer 7 staat de omafiets 28 inch paars. Dit is ook al zo'n opvallend exemplaar. De fiets wordt compleet geleverd inclusief duoslot, klapstandaard, handrem en terugtraprem, verlichting en een bel. De fiets wordt veel in de stad gebruikt, maar ook door grotere meiden om mee naar school te fietsen. Handig meegenomen: door de kleur valt de fiets lekker op in een fietsenstalling.
  Omafiets 28 inch paars
 8. De Daily Dutch Basic 28 inch groen staat op nummer 8. Opvallend is de framekleur, die tussen blauw en groen in zit. De framehoogte bedraagt 53 centimeter en de Daily Dutch basic 28 inch wordt geleverd met onder meer een voorrek, handrem, terugtraprem, dubbele pootstandaard en bel. Helaas worden de snelbinders die op de foto staan niet meegeleverd. Dankzij het voorrek kan de fiets nog worden voorzien van een handige fietsmand of fietskrat. De Daily Dutch Basic staat garant voor veel fietsplezier.
  Daily Dutch Basic 28 inch groen
 9. De omafiets S3 Kristalroze 28 heeft 3 Shimano Nexus versnellingen. Daardoor blijft fietsen ook wanneer u een heuvel op moet fietsen of tegenwind heeft leuk. De fiets ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens stevig en wordt compleet geleverd. Zo wordt deze 28 inch omafiets bijvoorbeeld geleverd met LED verlichting voor en achter, hand- en terugtraprem, comfortabele, bruine handvatten, een comfortabel, bruin zadel, lichte banden, een klapstandaard, een bel en een veilig duoslot. 
  Omafiets S3 Kristalroze 28
 10. De hekkensluiter in deze top 10 is de Volare omafiets met voordrager 24 inch glanzend wit. Het meegeleverde voorrek is voorzien van een klem, maar is ook super handig om bijvoorbeeld een fietskrat of -mand op te monteren. De fiets heeft een stevige klapstandaard, een handrem en terugtraprem, lederlook zadel en handvatten, verlichting voor en achter en slot. Het extra opgeblazen, glanzend witte frame en de extra brede banden geven de omafiets een extra stoer uiterlijk.
  Volare omafiets met voordrager 24 inch glanzend wit