• Laagste prijs garantie
 • Gratis thuisbezorgd
 • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Wat is een BMX fiets?

Wat betekent BMX?


Wanneer er wordt gesproken over BMX, kan dit twee dingen betekenen:

 1.  Een BMX fiets;
 2.  De BMX ofwel fietscross sport.

De term “BMX” fiets staat tegenwoordig voor een breed scala aan racefietsen. BMX fietsen worden veelal gebruikt om op terrein en in funparken met stuntattributen te rijden.

BMX fietsen hebben normaal gesproken een wielmaat van tussen de 16 en 24 inch. Echter, 20 inch is de norm. Is iemand te klein voor een 20 inch fiets, dan dient er natuurlijk voor een kleinere maat gekozen te worden. Hoewel 20 inch normaal gesproken een kindermaat is, is het bij een BMX normaal dat de fiets naar de norm die wordt gesteld voor bijvoorbeeld stadsfietsen te klein is. Doordat de BMX zo klein is, is deze wendbaarder en kunnen stunts gemakkelijker worden gemaakt.

De geschiedenis van de BMX fiets

De BMX is in 1970 ontstaan. Kinderen imiteerden op hun fietsen crossmotors. Om de stunts zo goed mogelijk na te doen werden fietsen steeds meer aangepast. De hype waaide over en de BMX werd wereldwijd bekend en populair. BMX groeide uit tot een sport met verschillende onderdelen. In 1979 werden de eerste wedstrijden in Nederland gehouden en in 1982 vonden de eerste Wereldkampioenschappen plaats.


Kenmerken van een BMX fiets

Hieronder worden de eigenschappen die bij een BMX horen op een rijtje gezet:

 • Kleine wielen (meestal 20 inch);
 • Lichtgewicht;
 • Sterk frame;
 • Meestal één handrem op het achterwiel;
 • Banden die of aan de dikke kant of aan de dunne kant zijn;
 • Voetsteunen in de wielen voor en achter;
 • Vaak zonder versnellingen.

Deze eigenschappen bij elkaar maken dat een BMX echt geschikt is om mee te stunten, maar minder geschikt is om als vervoersmiddel te gebruiken.

BMX fietsen bij FietsenExpert.NL

Bij FietsenExpert.NL vindt u verschillende BMX fietsen. Dit zijn fietsen voor de allerkleinsten, maar ook de 20 inch BMX fietsen. Hieronder worden er enkele onder de aandacht gebracht.

De lichtgevende BMX

Popal heeft crossen en stunten op een BMX naar een hoger level getild: zij hebben een lichtgevende BMX geproduceerd! In het frame is waterdichte ledverlichting gemaakt, die door middel van een schakelaar aangezet kan worden en tot wel 12 uur brandt. Het opladen gaat heel gemakkelijk via een stekker. Op deze manier steel je niet alleen de show op deze jongensfiets, die overigens ook heel geschikt is voor stoere meiden, maar je bent ook nog eens super goed te zien in het donker. Extra veiligheid is dus gegarandeerd! Daarnaast is het stuur natuurlijk 360 graden draaibaar en het frame voorzien van voetsteunen.

Lichtgevende BMX 20 inch

Gouden BMX

Daarnaast is ook de BMX Goud Popal 20 inch een pronkstuk. Ook deze BMX heeft een 360 graden draaibaar stuur en is voorzien van de typische BMX voetsteunen, in de kleur goud. Het speciale aan deze fiets zijn het kleurgebruik van zwart en goud en de eigentijdse vormgeving. Daarnaast zijn de velgen het pronkstuk: opvallend, stevig, hip en natuurlijk weer goud.

Popal BMX goud 20 inch

De Popal Kiyoko BMX

De Popal Kiyoko BMX is een 20 inch BMX die in de kleurstellingen groen/zwart, rood/zwart en grijs/zwart leverbaar is. Deze fiets heeft voetsteunen in het voor- en achterwiel en wordt gekenmerkt door de bijzondere spaken. Het stevige frame is gemaakt van staal en de fiets beschikt over 2 handremmen; 1 op het voorwiel en 1 op het achterwiel. Deze stoere BMX staat garant voor vele uren stuntplezier en wordt standaard geleverd met een reflector voor en achter.

Kiyoko BMX 20 inch groen