• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Hoe zoek ik een elektrische fiets uit?

De elektrische fiets: steeds populairder


Steeds vaker is hij in het straatbeeld te zien: de elektrische fiets. Dit is ook terug te zien in de verkoopcijfers van fietsen uit 2015. Van de in totaal 983.000 nieuwe fietsen die er zijn verkocht, waren 276.000 elektrisch. Dit houdt in dat maar liefst bijna 1 op de 3 nieuwe fietsen die verkocht zijn elektrisch is.
De populariteit van elektrische fietsen is niet voor niets: de elektrische fiets stelt mensen met blessures of die minder goed te been zijn de mogelijkheid om toch te fietsen. Door een ingebouwde accu, die meestal onder de bagagedrager, maar tegenwoordig soms ook ín het frame verwerkt is, wordt trapondersteuning gegeven. Dit zorgt voor dat benodigde steuntje in de rug bij bijvoorbeeld wind tegen, helling-op fietsen of bij het wegfietsen.

Elektrische fiets voor iedereen

De meeste fietsen behalen een snelheid van zo’n 25 kilometer per uur. Dit maakt dat de elektrische fiets niet alleen door oudere mensen gebruikt wordt, zoals nog wel eens gedacht wordt. Ook scholieren die ver moeten fietsen of mensen die bijvoorbeeld net te ver van hun werk wonen om op een gewone fiets naar hun werk te gaan, schaffen steeds vaker een elektrische fiets aan.

Tips bij de aanschaf van een elektrische fiets

 
Wanneer u overgaat tot de aanschaf van een elektrische fiets, zou u zichzelf eerst een aantal vragen moeten stellen. Hieronder sommen wij de belangrijkste vragen voor u op:

  •  Welk budget heb ik? Elektrische fietsen kunt u vanaf grofweg €600,00 tot ruim €3500,00 vinden. Natuurlijk is hierin een kwaliteitsverschil te vinden. Echter: duurder betekent niet altijd automatisch beter.
  •  Hoe hard moet de fiets gaan? Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee categorieën: tot 25 kilometer per uur en vanaf 25 kilometer per uur. Bij de afweging welke snelheid u wilt is het goed om na te denken over de afstanden die u wilt afleggen en bij welke snelheid u zich prettig en veilig voelt.
  •  Hoe lang moet de accu mee kunnen gaan? Hierbij is het weer belangrijk welke afstand u per dag aflegt, hoe vaak u in de gelegenheid bent om de accu op te laden.
  •  Welke framemaat heb ik nodig? Hierbij kijkt u naar uw (been)lengte om te bepalen welke maat frame past bij u, zodat u de fiets comfortabel en veilig kunt gebruiken.
  •  Wat voor rem wil ik? Denk hierbij aan handrem of terugtraprem.
  •  Hoeveel versnellingen wil ik? Meer versnellingen betekent vaak groter gebruiksgemak. Echter, meer versnellingen zijn niet voor iedereen nodig. Bedenk uzelf ook of u de fiets zonder trapondersteuning gaat gebruiken en hoeveel versnellingen u zou willen zonder trapondersteuning.


Wanneer u over gaat tot de aanschaf van een elektrische fiets, dient u zichzelf voor uw zoektocht een aantal vragen te stellen. Zo is de vraag welk budget u heeft erg belangrijk. Daarnaast stelt u zichzelf de vraag hoe hard de fiets moet gaan. Hierin zijn grofweg twee categorieën te onderscheiden: tot 25 kilometer per uur en harder dan 25 kilomter per uur. Belangrijk is om te bepalen hoe lang de accu mee moet gaan, welke framemaat u nodig heeft, wat voor rem u wilt en hoeveel versnellingen u wilt. Heeft u dit voor zichzelf duidelijk, dan kan de zoektocht beginnen.