• Laagste prijs garantie
 • Gratis thuisbezorgd
 • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Tips voor het mountainbiken met kinderen

Tips voor het mountainbiken met kinderen

Wanneer mountainbiken met kinderen?

De echte MTB’ers onder ons zullen het er eens mee zijn: mountainbiken is niet alleen iets voor volwassenen, maar ook zeker een leuke hobby voor kinderen. Wanneer een kind zijn of haar eerste mountainbike krijgt verschilt nogal. Vaak wordt deze gegeven wanneer het kind goed zonder zijwieltjes kan fietsen of zo rond de tiende verjaardag, als de benen al iets meer getraind zijn.

Waar moet je rekening mee houden?

Mountainbiken met kinderen kan heel leuk zijn, mits u natuurlijk wel rekening houdt met factoren die voor kinderen belangrijk zijn. 

 1. Het eerste punt is een goede mountainbike. De meeste mensen kiezen ervoor om de eerste mountainbike iets meer uit het budgetsegment te kiezen, zodat men kan kijken of het kind mountainbiken wel echt leuk vindt en het geen bevlieging is. Waar u bij het kopen van een mountainbike rekening dient te houden, is ten eerste de framemaat. Zorg ervoor dat uw kind de juiste maat heeft, zodat uw kind voldoende ruimte heeft, maar wel goed met de voeten bij de grond kan. U kunt onderstaande tabel gebruiken bij het bepalen van de juiste maat.
  Kledingmaat Leeftijd Wielmaat
  < 98 3 - 4 jaar 12 Inch
  104 4 - 6 jaar 14 Inch
  110 4 - 6 jaar 16 Inch
  116 4 - 8 jaar 18 Inch
  122 5 - 8 jaar 20 Inch
  128 5 - 9 jaar 22 Inch
  134-140 8 - 10 jaar 24 Inch
  146-152 9 - 12 jaar 26 Inch
  158 > 9 - 12 jaar 28 Inch

   

  Daarnaast is het prettig om op een mountainbike versnellingen te hebben. Immers, er wordt over terrein, mul zand en heuvels gereden. Dit kan heel zwaar worden als er geen versnellingen op de mountainbike zitten. Daarnaast wilt u natuurlijk dat de mountainbike over goede vering beschikt, zodat oneffenheden goed worden opgevangen.
 2. Daarnaast zijn goede kleding en schoenen belangrijk. Zorg ervoor dat ook uw kind een goede helm draagt, die helemaal goed past. Veel helmen zijn voorzien van een draai- of schuifsysteem waarmee de grootte afgesteld kan worden. In het begin raden wij het aan om geen speciale fietskleding aan te schaffen. Dit is immers vrij prijzig, zeker als blijkt dat uw kind niet door wil gaan met mountainbiken. Draag wel goede sportschoenen, zodat uw kind stevig in de pedalen zit. Hier vind je diverse schoenenwinkels.
 3. Als u de juiste fiets en kleding heeft, kunt u op pad met uw kind. Zorg ervoor dat u een leuke, maar niet té uitdagende route kiest. Neemt u voornamelijk rechte stukken, dan schuilt het gevaar dat uw kind zich gaat vervelen en snel naar huis wilt. Neemt u een te uitdagend parcours, dan heeft u kans dat uw kind het niet naar zijn zin heeft en naar huis wil omdat hij het parcours te eng vindt. Kies voornamelijk voor veel bochtjes, maar niet al te veel obstakels en niveauverschillen. Naarmate u meer met uw kind gaat mountainbiken, kunt u het parcours steeds uitdagender maken.
 4. Zorg er daarnaast voor dat u voldoende pauzes inlast en versnaperingen mee heeft voor in de pauze.

U kunt ervoor kiezen om uw kind nog op mountainbike training te doen, zodat de techniek onder toeziend oog van een professional getraind wordt. Dit zorgt vaak voor heel veel plezier tijdens de training en veel nuttige tips.

Mountainbikes voor kinderen op FietsenExpert.NL

Via deze link vindt u al onze (kinder)mountainbikes. Deze zijn zeer geschikt om mee te beginnen en heel aantrekkelijk geprijsd.

 Mountainbiken met kinderen