• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Fietsen met winterweer: enkele tips

Hoewel het er de komende dagen wat rooskleuriger uit komt te zien voor kou kleumers, hebben wij de afgelopen weken toch aardig moeten afzien wat betreft de kou. Zeker voor fietsers is dit winterweer geen pretje, naast dat het koud is, kan het ook glad zijn en kan er een flink pak sneeuw liggen.
We hebben een aantal tips voor het fietsen in winterweer op een rijtje gezet:

  • Controleer waar gestrooid wordt en gebruik zoveel mogelijk gestrooide of geveegde straten;
  • Wees extra voorzichtig en alert;
  • Rijd niet helemaal aan de zijkant van de weg of het fietspad;
  • Houd in de gaten waar de straat glinstert. Hier is het vaak glad;
  • Volg bestaande sporen;
  • Houd beide handen aan het stuur;
  • Zet het zadel lager zodat u beter met uw voeten bij de grond kunt;
  • Laat eventueel wat lucht uit uw banden lopen. Minder lucht betekent bredere banden en meer grip;
  • Zorg voor goede kleding, kies bijvoorbeeld voor thermo ondergoed en zorg dat u te allen tijde een regenpak mee heeft;
  • Zorg voor een goede zichtbaarheid.
  • hoe blijf je warm?

Als u een beetje mazzel heeft dan wordt er in uw omgeving nog redelijk gestrooid of geveegd. U kunt vaak op de website van uw gemeente controleren waar er in straten wordt gestrooid en geveegd. Het is aan te raden om een route te plannen langs zoveel mogelijk schone straten.


Is het onmogelijk om een alternatieve route te plannen, wees dan extra voorzichtig en alert. U bent namelijk niet de enige bestuurder die last heeft van gladheid. Auto`s en andere voertuigen hebben met gladheid een langere remweg en kunnen ongewild doorrijden. Hoewel u rekening moet houden met andere bestuurders is het niet verstandig om helemaal aan de rand van de weg te fietsen, juist daar hoopt de sneeuw en ijs zich vaak op.


Als u tijdens het fietsen goed op de weg let, kunt u vaak van tevoren zien of het glad is doordat de klinkers of het asfalt dan glinsteren. Daarnaast kunt u dan goed zien waar uw voorgangers hebben gefietst zodat u in hun spoor kunt fietsen. Een andere handige en verstandige tip is om beide handen goed aan het stuur te houden, mocht u wegglijden dan kunt u met beide handen wat sneller corrigeren.


Ook kunt u uw fiets aanpassen op het winterweer. U kunt het zadel lager zetten zodat u beter met uw voeten bij de grond kunt, op het moment dat u dreigt te vallen kunt u snel via de grond steun zoeken. Daarnaast kunt u wat lucht uit de banden laten lopen, zachte banden zijn wat breder en geven meer grip. Om echt voor veiligheid te gaan, kunt ervoor kiezen om winterbanden aan te schaffen, sommige banden hebben zelfs ingebouwde spikes. In het onderstaande filmpje vindt u een fragment van de NOS over winterbanden voor de fiets.


Om uw fietsrit daarnaast zo comfortabel mogelijk te maken, is het van belang om de juiste kleding te dragen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om thermo ondergoed te dragen. Goed thermo ondergoed hoeft niet dik te zijn, waardoor u er geen hinder van ondervindt. Daarnaast kan het thermo ondergoed eventueel op de plaats van bestemming uitgetrokken worden. Ook is het handig om altijd een regenpak bij u te hebben. Mocht het onverwachts gaan regenen of sneeuwen, dan kunt u zichzelf beschermen tegen nattigheid en extra kou.


In de winter is het later licht en vroeger donker; de gordijnen in huis kunnen al vroeg dicht. Zorg dus voor goede verlichting en reflectoren. Controleer of uw reflectoren nog helemaal heel zijn en vervang ze indien nodig. Controleer of uw fietslicht op een dynamo het ook bij nat weer en sneeuw doet. Mocht dit niet het geval zijn, zorg dan dat u altijd verlichting op batterijen mee heeft. Kies hier bij voorkeur voor verlichting die veel licht geeft zodat u zelf alles kunt zien en ook goed gezien wordt. Heeft u verlichting op batterijen, controleer dan regelmatig of er nog voldoende stroom in de batterijen zit en vervang batterijen tijdig. Kijk voor meer informatie over een goede zichtbaarheid het onderstaande filmpje van de ANWB.