• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
De maat van een (kinder)fiets bepalen

We hebben al eerder aandacht besteed aan de framemaat van een (kinder)fiets, maar krijgen hier nog altijd veel vragen over.

Als u een nieuwe fiets voor uw kind uitzoekt, is het belangrijk om de juiste maat uit te zoeken. U wilt niet dat uw kind niet bij de grond kan of dat uw kind met zijn knieën tegen het stuur komt. Gelukkig hebben wij een aantal leidraad die u kunt gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe fiets voor uw zoon of dochter.

De maat van een fiets kan in twee maten worden uitgedrukt: in inches en in de framemaat. Bij de inches gaat het over de wielmaat, de framemaat is de afstand van de bovenkant van de buis waar het zadel in steekt tot het midden van de trapas.

Een manier om de maat te bepalen, is onderstaande tabel. Hierbij kunt u het beste uitgaan van de kledingmaat. Immers, niet ieder kind is even groot op een bepaalde leeftijd.Het aantal inches dat uit de tabel komt, is de maximale maat. Immers, gaat u voor een grotere maat dan kan uw kind niet meer goed met zijn/haar voeten bij de grond en een kind dat niet goed bij de grond kan, kan onzeker worden op de fiets, sneller omvallen en moeilijker op- en afstappen. Om uw zoon of dochter op een veilige en zekere manier te laten fietsen, raden wij het dan ook ten zeerste af om een fiets op de groei te kopen.

Een andere manier om de maat van de fiets te bepalen is aan de hand van de framemaat. Deze manier is enkel relevant bij het berekenen van de framemaat voor een volwassen fiets.
• Ga zonder schoenen rechtop met uw benen 15 tot 20 cm uit elkaar staan
• Meet de lengte van uw binnenbeen vanaf kruishoogte tot aan de grond (bijvoorbeeld met een rolmaat)
• Vermenigvuldig de lengte die u gemeten heeft met 0,65

Ook hierbij geldt: de framemaat die uit de berekening komt, is de maximale framemaat.

Wanneer u advies nodig heeft bij het uitzoeken van de juiste maat kinderfiets of fiets voor uzelf, kunt u altijd contact opnemen met FietsenExpert.nl.