• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Hoe plak je een fietsband?

Hoe plak je een fietsband?

Er is niets zo vervelend als een lekke band wanneer u op uw fiets weg moet. Hierbij een eenvoudig stappenplan om uw band te plakken.

Stap 1: Verwijder het wiel

Zet uw fiets ondersteboven neer. Als uw wielen vastzitten met snelspanners, kunt u het wiel het beste verwijderen. Dit is niet per se nodig, een band kan ook geplakt worden terwijl het wiel nog op zijn plaats zit. Echter, over het algemeen wordt een los wiel als gemakkelijker ervaren. Controleer de band. Wat is de oorzaak van het lek? Als er nog steentjes, glas of andere scherpe voorwerpen in de band zitten, moet u deze verwijderen.

Stap 2: Haal de buiten- en binnenband los

Draai het dopje en het ringetje van het ventiel om de band leeg te laten lopen. Bij een Hollands ventiel (Dunlop ventiel) moet ook het binnenventiel verwijderd worden. Zet een bandenlichter tegenover het ventel tussen de buitenband en de velgrand en klem de onderkant van de bandenlichter om de spaak. Zes centimeter verderop zet u weer een bandenlichter. Ga zo door tot de buitenband over de velgrand valt en de binnenband naar buiten gehaald kan worden.
Let op: wanneer u aluminium velgen heeft, gebruik dan bij voorkeur kunststof bandenlichters. Heeft u toch metalen bandenlihcters, wees dan voorzichtig om het aluminium niet te beschadigen. 

Stap 3: Vind het lek

Pomp de band op tot deze nog net te buiten is en haal de band stukje voor stukje door een bak, bijvoorbeeld een emmer, met water. Waar u bubbeltjes ziet verschijnen, loopt lucht naar buiten en zit het lek. Bent u onderweg en wilt u uw band plakken, dan kunt u de band stukje voor stukje tegen uw lippen leggen. Voelt u koude lucht tegen uw mond, dan heeft u het lek gevonden. Als u het lek heeft vonden, markeer de plek dan. Als u in de buitenband geen scherpe voorwerpen heeft gevonden, dan zit het scherpe voorwerp waarschijnlijk in uw binnenband. Spoor deze dan nog op voor u begint met plakken. Als u het gat in de binnenband heeft gevonden, kunt u door de binnenband en buitenband tegen elkaar te houden, met als vast punt het velggat, het gat in de buitenband lokaliseren.

Stap 4: Plak het lek

Zorg ervoor dat de plek van het lek droog en schoon is. Schuur een gebied van 3 à 4 centimer in diameter rondom het gat op met een schuurpapiertje. Als u wilt plakken met een plakpleister, kunt u deze nu opbrengen. Let wel: een pleister is een noodoplossing en moet binnen een paar maanden vervangen worden door pleister een solutie. Werkt u direct met een pleister met solutie, breng deze dan eerst gelijkmatig aan en laat het even indrogen. Wanneer de lijm niet maar aan de rug van uw vinger kleeft, kunt u de pleister over de solutie heen aanbrengen en stevig aandrukken. Het lek is op dat moment gedicht.

Stap 5: Plaats binnen- en buitenband terug

Draai het ventiel los en laat de binnenband weer leeglopen. U kunt de binnenband dan over de velgrand heen terugleggen op zijn plaats. Vervolgens pompt u de binnenband heel licht op en plaatst u de buitenband over de velgrand heen. Begin hiermee bij het ventiel en werk naar links en rechts. Zorg hierbij ook dat de buitenband zoveel mogelijk midden in de velg ligt. Duw het ventiel vervolgens met kracht naar binnen, zodat de binnenband niet klem kan zitten onder de buitenband. Als u zeker weet dat de binnenband nergens klem zit, kunt u het ventiel weer monteren. Bij een Frans ventiel monteert u het ringetje, bij een Hollands ventiel plaatst u het ringetje en binnenventiel terug. Vervolgens pompt u de band op en plaatst u het wiel terug als u deze los heeft gehaald. U kunt weer fietsen!

Hoe plak je je band? Aanwijzingen in een filmpje

Voor extra aanwijzingen mét beeldmateriaal kijkt u onderstaand filmpje.