• Laagste prijs garantie
 • Gratis thuisbezorgd
 • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Leren fietsen zonder zijwieltjes: tips en trucs

Uw kind is er klaar voor: het wil leren fietsen zonder zijwieltjes. Heel spannend voor uw kind maar ook zeker voor u zelf. Wanneer een kind er klaar voor is om te leren fietsen zonder zijwieltjes verschilt per kind. Uw kind moet voldoende evenwicht, geduld, motoriek en motivatie hebben. Het ene kind is pas drie, terwijl het andere kind al zeven is. De gemiddelde leeftijd is vijf.

In de reclame van Blueband die momenteel op de tv is, ziet u in een cartoon een aardige schets van de werkelijkheid. Natuurlijk leert een kind van een boterham met boter niet los fietsen, maar het leerproces kan zowel voor het kind als voor u als ouder frustrerend zijn.

 


Omdat het los leren fietsen ook voor u heel spannend is, hebben wij voor u een aantal tips op een rijtje gezet: 

 1. Uw kind moet er klaar voor zijn.
  Wees er zeker van dat uw kind er echt klaar voor is om zonder zijwieltjes te leren fietsen. Hij of zij moet echt gemotiveerd zijn en het echt zelf willen, anders zal het heel lastig worden. Laat uw kind duidelijk uitspreken dat hij of zij zonder zijwieltjes wil leren fietsen en bespaar uzelf en uw kind een hoop frustratie.
 2. Zorg voor een passende fiets
  Wat erg belangrijk is wanneer uw kind gaat leren los fietsen, is een passende fiets. Een te kleine fiets zorgt ervoor dat uw kind met de knieën tegen het stuur komt en niet goed kan trappen. Een te grote fiets daarentegen zorgt voor onzekere kinderen. Zeker wanneer een kind aan het leren is om los te fietsen, is het belangrijk dat het kind gemakkelijk met de voeten bij de grond kan. Wanneer uw kind even onzeker is of dreigt te vallen, kan het dan gemakkelijk even afstappen zonder valpartijen. Te grote fietsen leiden vaak tot onzekerheid en angst voor fietsen.
 3. Gebruik de fiets eerst als loopfiets en oefen de kijkrichting
  Een goede eerste oefening is om de fiets als loopfiets te gebruiken. De trappers worden hierbij niet gebruikt en uw kind zet zich tegen de grond af om te bewegen. Uw kind kan zich hierdoor helemaal concentreren op het stuur en de kijkrichting. Het is belangrijk dat uw kind vooruit kijkt en het stuur stevig vast heeft. Wanneer gelijk begonnen wordt met trappen, kijken veel kinderen naar de trappers of het stuur.
 4. Oefen met evenwicht
  De belangrijkste factor bij het leren fietsen is evenwicht. Immers, uw kind moet zijn evenwicht bewaren om niet om te vallen. Dit kan geoefend worden door de fiets nog als loopfiets te gebruiken, uw kind zich hard te laten afzetten en de voeten in te laten trekken.
 5. Eerst één trapper
  Wanneer uw kind het evenwicht goed onder controle heeft, oefen dan met één trapper. Met de andere voet kan uw kind dan nog op de grond meelopen en waar nodig corrigeren. Om beide kanten te trainen, wisselt uw kind beide voeten af. Langzaam wordt uw kind zo vertrouwd met het trappen zonder zijwieltjes en zal uw kind steeds meer de neiging hebben om ook met de tweede voet te trappen.
 6. Vasthouden en af en toe los laten
  Wanneer er genoeg geoefend is met één voet, is uw kind er klaar voor om met beide voeten te gaan trappen. Laat uw kind dit niet meteen alleen doen, hou uw kind vast en ondersteun uw kind waar nodig. Wanneer u uw kind direct alleen laat fietsen, is de kans groot dat uw kind direct omvalt en het zelfvertrouwen hierdoor afneemt. Als u merkt dat uw kind zichzelf goed overeind houdt en het trappen goed onder controle heeft, laat u uw kind af en toe een klein stukje los. Het zelfvertrouwen van uw kind gaat hiermee omhoog en u kunt steeds langere stukken loslaten.
 7. Veilig leren stoppen
  Een heel belangrijke stap in het leren fietsen, is ook het veilig leren stoppen. Wanneer uw kind niet leert veilig te stoppen, zal een fietsrit al snel eindigen in een valpartij. Uw kind moet leren dat één been op de grond gezet moet worden op het moment dat uw kind stopt of als de fiets gaat kantelen.
 8. Besteed aandacht aan verkeersregels
  Niet alleen het onder controle hebben van het fietsen zelf is belangrijk, het leren van verkeersregels is minstens net zo belangrijk. Leer uw kind waar het veilig kan fietsen, waar en wanneer uw kind kan oversteken en dat uw kind altijd goed moet opletten. Een manier om uw kind op te laten vallen, is een vlaggetje aan de fiets.

 

Hoe snel uw kind leert fietsen is vooraf niet te zeggen. Het ene kind leert binnen een paar uur fietsen, terwijl het andere kind er een aantal weken over kan doen. Belangrijk is om goed naar uw kind te luisteren en niet te snel willen gaan. Voor zowel uw kind als voor u is het belangrijk om geduld, doorzettingsvermogen en motivatie te hebben.