• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Elektrische fiets koopgids

 Ben je op zoek naar je eerste elektrische fiets of overweeg je een nieuwe? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om je te helpen de juiste keuze te maken. Er komt namelijk meer bij kijken dan wanneer je voor een normale omafiets gaat. Wil je meer weten? Lees dan even verder voor meer informatie!

Kies de juiste motor

Over het algemeen heb je bij een elektrische fiets de keuze uit twee soorten motoren: voorwielmotoren en middenmotoren. Voorwielmotoren zijn doorgaans wat goedkoper en eenvoudiger, maar ze geven wel wat minder natuurlijke ondersteuning. Middenmotoren daarentegen zitten rond de trapas. Hierdoor heb je een betere ondersteuning en zul je dus makkelijker vooruit komen. Deze zijn wel wat duurder.

Rotatiesensor of krachtsensor

Daarnaast heb je de keuze tussen 2 sensoren. Deze sensor bepaalt hoe de motor reageert op jouw trappen. Een rotatiesensor zet de motor pas aan zodra je begint te trappen, terwijl een krachtsensor meet hoe hard je op de pedalen trapt en de ondersteuning daarop afstemt. Het ligt een beetje aan jezelf welke keuze het meest geschikt is en bij je past. Je kunt een elektrische fiets vergelijken om erachter te komen wat bij jou past.

Bekijk welke banden je nodig hebt

Het terrein waarop jij gaat fietsen heeft invloed op de bandenkeuze. Ben je van plan om offroad te gaan of op een onverharde weg te fietsen? Kies dan voor bredere banden van minstens 50 mm. Deze geven je namelijk meer grip en vangen de schokken beter op. Hierdoor kun je comfortabeler rijden.

Check de instaphoogte

De instaphoogte van een fiets kan ook van invloed zijn op je beslissing. Sommige mensen hebben namelijk moeite om het been over het zadel te zwaaien om op de fiets te stappen. In dit geval kun je beter kiezen voor een e-bike met een lage instap.

Capaciteit van de accu

Het is ook echt belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de accu. Accu’s kunnen na verloop van tijd wat kracht verliezen. Wanneer je graag op de fiets zit kun je beter kiezen voor een accu die genoeg cappaciteit heeft, zodat je na een langere tijd en bij kouder weer nog steeds een goede afstand kunt fietsen.

Riemaandrijving

Een riemaandrijving is een handig alternatief voor een kettingaandrijving, want je hoeft deze niet te smeren en hij presteert zelfs in de winter erg goed. Dus als je geen zin hebt in onderhoud, zou je kunnen kiezen voor een fiets met riemaandrijving.

Ga voor de juiste versnellingen

In Nederland kun je meestal prima rondkomen met een versnellingsnaaf in het achterwiel, vooral als je op het platteland of op vlakke wegen fietst.. Maar als je van plan bent om in heuvelachtige gebieden te fietsen is een e-bike met een derailleur misschien handiger. Dus, ben jij op zoek naar een handige e-bike? Met deze tips kun je een weloverwogen beslissing maken!