• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Waarom een motorverzekering onmisbaar is

 

Of je nu een kleine scooter of een grote motor hebt, het is belangrijk om deze goed te verzekeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten van reparatie of vervanging kunnen hoog oplopen. In dit artikel leggen we uit waarom een motorverzekering onmisbaar is.

1. Wat dekt een motorverzekering?

Een motorverzekering dekt in ieder geval de schade die je met je motor aan anderen veroorzaakt. Dit is wettelijk verplicht en wordt ook wel de WA-verzekering genoemd. Als je echter ook je eigen schade wil laten verzekeren, kun je kiezen voor een uitgebreidere dekking. Dit wordt aangeboden in de vorm van WA+ beperkt casco en Allrisk (ook wel WA+ volledig casco genoemd). Met deze dekkingen ben je ook verzekerd tegen diefstal, brand, storm en vandalisme. Daarnaast bieden veel verzekeraars nog aanvullende dekkingen aan, zoals rechtsbijstand of bijvoorbeeld pechhulp.

2. Kosten van een motorverzekering

De kosten van een motorverzekering zijn afhankelijk van het type dekking en van de verzekeraar waar je deze afsluit. Een WA-verzekering is doorgaans het goedkoopst en kost enkele tientjes per maand. Als je ook je eigen schade wil laten verzekeren, wordt het duurder. Een Allrisk verzekering kan gemakkelijk enkele honderden euro's per jaar kosten. Het is verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

3. Eigen risico en schadevrije jaren

Om de kosten van een motorverzekering te drukken, kun je ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Dit betekent dat je bij schade eerst een bepaald bedrag zelf moet betalen. Daarnaast bouw je met schadevrije jaren korting op bij de verzekeraar. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe hoger de korting die je krijgt op je premie.

4. Veiligheid op de weg

Bijvoorbeeld je motor verzekeren bij Univé biedt niet alleen financiële zekerheid, maar ook extra veiligheid op de weg. Met een verzekering ben je gedekt voor eventuele schade, waardoor je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Daarnaast kun je bij verschillende verzekeraars aanvullende modules afsluiten, zoals pechhulp of een ongevallenverzekering voor opzittenden. Dit verhoogt de veiligheid van jou en je medepassagier op de weg.

5. Verplichting en boetes

Het is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je motor. Als je dit niet doet, heb je kans op hoge boetes en inbeslagname van je motor. Daarnaast loop je het risico om alle schade die je veroorzaakt zelf te moeten betalen. Het is dus belangrijk om op tijd een verzekering af te sluiten en jaarlijks te controleren of deze nog bij je past.

 

Het afsluiten van een motorverzekering is onmisbaar als je veilig wilt rijden en financiële zekerheid wilt hebben bij eventuele schade. Er zijn verschillende dekkingen mogelijk, dus het is belangrijk om deze goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Let goed op het eigen risico en de schadevrije jaren om niet te veel te betalen voor je premie. Vergeet ook niet dat het wettelijk verplicht is om minimaal een WA-verzekering te hebben en dat je hier anders hoge boetes voor kunt krijgen. Veiligheid en financiële zekerheid gaan hand in hand met een goede motorverzekering.