• Laagste prijs garantie
  • Gratis thuisbezorgd
  • Meer dan 250.000 tevreden klanten
Vijf tips voor een langere levensduur van uw fiets

Hoe gaat een fiets zo lang mogelijk mee?

U koopt een nieuwe fiets en wilt deze natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Hierbij vijf tips om de levensduur van uw kinderfiets, damesfiets of herenfiets zo lang mogelijk te houden.

Stal uw fiets binnen

Onze eerste tip is dat u uw fiets het beste binnen kunt zetten als u deze niet gebruikt. Als u de fiets buiten laat staan in de regen, zal deze eerder gaan roesten en zullen de onderdelen van uw fiets sneller slijten. Daarnaast is het het beste om de fiets te stallen in een ruimte die wel gelucht wordt, zodat vocht uit de ruimte weg kan.

Controleer uw bandenspanning

Als uw banden te slap zijn, trapt uw fiets zwaarder en slijten de banden sneller. Naast het feit dat de juiste bandenspanning slijtage tegengaat, zult u ook een stuk prettiger fietsen wanneer uw banden de juiste spanning hebben. Er bestaan fietspompen met een drukmeter. Tijdens het oppompen ziet u wat de bandenspanning is. Wat de juiste spanning is, verschilt per fiets. Zoek dit dus eerst voor uw fiets uit.

Fietspomp met drukmeter

Controleer uw remmen

Door de remmen regelmatig te controleren fietst u veiliger. Als de remmen niet meer strak genoeg zijn afgesteld, kunt u dit eenvoudig zelf doen. Door de stelschroef aan de voorkant van de remgreep wat naar buiten te draaien, kunt u de kabel strakker of losser spannen. Na het stellen draait u de schroef natuurlijk weer terug vast. Zorg er wel voor dat u de rem niet te strak spant. Doet u dit wel, de loopt de rem tegen uw wiel, trapt u zwaarder en slijten uw rem en uw band sneller.

Maak uw fiets regelmatig schoon

Door het vuil dat tijdens het fietsen op uw fiets komt, kan uw fiets sneller gaan roesten. Maak uw fiets daarom regelmatig schoon. Het makkelijkst kunt u dit doen door de fiets af te spoelen met een tuinslang en te poetsen met een zachte borstel. Lastige plekken kunt u eventueel met een ontvetter behandelen.

Behandel uw fiets met siliconenspray

Door uw fiets na het schoonmaken in te spuiten met een siliconenspray, zorgt u er ervoor dat uw fiets minder snel weer vies wordt. Siliconenspray legt namelijk een beschermend laagje over uw fiets.

Smeer uw ketting

Wanneer u uw ketting regelmatig smeert, zult u merken dat uw fiets soepel blijft trappen. Zorg er voor u de ketting gaat smeren voor dat de ketting schoon is. Dit kunt u doen met een doek en staalborstel. Het smeren van de ketting kunt u doen door het smeersel er tijdens het ronddraaien van de trappers en dus het ronddraaien van de ketting. Als u de ketting heeft gesmeerd, draait u de trappers een aantal keer rond zodat het smeersel goed over de ketting verdeeld wordt. Let er wel op dat er geen smeersel op je remmen komt. Gebeurt dit wel, dan werken uw remmen niet goed meer. 

 

Naast bovenstaande tips is het natuurlijk aan te raden om verstandig met uw fiets om te gaan. Zet deze bijvoorbeeld netjes op de standaard in plaats van dat u deze op de grond neerlegt of laat vallen en rijd geen stoepen op, maar kies altijd voor een oprit of stap even af als u toch een stoep op moet.